Nieuws

  • Locatie asielzoekerscentrum Sliedrecht definitief

    10 januari 2024

    De gemeente Sliedrecht heeft definitief een locatie voor de opvang van asielzoekers gevonden. Het asielzoekerscentrum (azc) wordt ontwikkeld tussen de Zwijnskade, Kweldamweg en de Betuwelijn. Deze locatie is bepaald na intensief overleg met het Centraal Opvangorgaan Asielzoekers (COA). Op deze locatie vangt het COA op termijn maximaal 250 asielzoekers op, die hier tijdelijk zullen verblijven. Enkele van de betrokken partijen hebben de gemeente Sliedrecht gevraagd om de informatie hierover te delen na het kerstreces om ook de eigen communicatie te kunnen organiseren.

  • Gebiedsontwikkeling locatie Groen van Prinsterer en herinrichting Jacob Catsstraat en omgeving

    07 december 2023

    De gemeente Sliedrecht maakt werk van de herinrichting van de Jacob Catsstraat en woningbouw op de plek van de voormalig Groen van Prinstererschool. Deze week hebben omwonenden een brief ontvangen waarin zij worden geïnformeerd over de gebiedsontwikkeling.

  • Stand van zaken onderzoek eieren

    03 november 2023

    Het onderzoek naar de aanwezigheid van PFAS in eieren is in volle gang. De gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden hebben opdracht gegeven tot dit onderzoek, omdat ze willen weten of het voor bewoners veilig is eieren te eten uit de omgeving van de chemische fabriek Chemours (voorheen DuPont). We verwachten dat de resultaten in het voorjaar van 2024 bekend zijn.

  • Regio Drechtsteden lanceert Zonnedakje: een tool voor inzicht in zonnepanelen

    De regio Drechtsteden lanceert een tool waarmee inwoners en gemeenten inzicht krijgen in de mogelijkheden om zonnepanelen op daken te plaatsen. Ook geeft deze tool informatie over het aantal aanwezige zonnepanelen in de gemeenten in de regio. Dat kan via de website zonnedakje.nl.

  • Gemeenten tevreden met vonnis Dupont/Chemours

    27 september 2023

    Dupont/Chemours is verantwoordelijk voor de vervuiling die zij hebben veroorzaakt door de uitstoot van PFOA en GenX. Dat heeft de rechter vandaag in het tussenvonnis bekrachtigd. Ook oordeelt de rechter dat de bedrijven onrechtmatig hebben gehandeld in de periode 1984-1998. De gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht voelen zich gesteund.

  • Rechtspraak: Chemours handelde onrechtmatig met uitstoot van PFOA

    De rechtbank Rotterdam heeft vandaag een (tweede) tussenvonnis gewezen in de zaak die de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden tegen onder meer Chemours en haar rechtsvoorganger DuPont (oud) hebben aangespannen. In dit vonnis is vast komen te staan dat de uitstoot van PFOA door Chemours in een bepaalde periode onrechtmatig was. Voor die periode is Chemours ook aansprakelijk voor de schade die de gemeenten daardoor hebben geleden.

  • Reactie op uitspraak rechter zaak Chemours live te volgen

    26 september 2023

    Woensdag 27 september doet de rechter uitspraak in de zaak die de gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden hebben aangespannen tegen DuPont/Chemours.

  • Europees verbod op PFAS stap dichterbij

    14 september 2023

    De gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht pleiten al jaren voor een verbod op PFAS. Deze oproep krijgt steun. Europa werkt aan een verbod op het maken, verhandelen en gebruiken van PFAS. Dat voorstel ligt nu op tafel.

  • Vervolgonderzoek naar PFAS in eieren van start

    31 augustus 2023

    Verschillende inwoners houden kippen en eten de eieren die deze kippen leggen. Het is daarom belangrijk om te weten of er PFAS terecht komen in de eieren. En wat dit betekent voor de inwoners die deze eieren eten. Daarom starten de gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht een uitgebreid onderzoek daarnaar.

  • Nader onderzoek RIVM PFAS Merwelanden

    17 augustus 2023

    Provincie verlengt negatief zwemadvies voor recreatieplas Merwelanden De provincie Zuid-Holland blijft adviseren om niet te zwemmen in recreatieplas Merwelanden in Dordrecht. Zwemmen in deze plas kan, in combinatie met de inname van PFAS uit andere bronnen, ervoor zorgen dat mensen te veel PFAS binnenkrijgen. En dat kan gevolgen hebben voor de gezondheid. Dit blijkt uit nader onderzoek door het RIVM in opdracht van de provincie en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.