Nieuws

 • Gemeenten tevreden met vonnis Dupont/Chemours

  27 september 2023

  Dupont/Chemours is verantwoordelijk voor de vervuiling die zij hebben veroorzaakt door de uitstoot van PFOA en GenX. Dat heeft de rechter vandaag in het tussenvonnis bekrachtigd. Ook oordeelt de rechter dat de bedrijven onrechtmatig hebben gehandeld in de periode 1984-1998. De gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht voelen zich gesteund.

 • Rechtspraak: Chemours handelde onrechtmatig met uitstoot van PFOA

  De rechtbank Rotterdam heeft vandaag een (tweede) tussenvonnis gewezen in de zaak die de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden tegen onder meer Chemours en haar rechtsvoorganger DuPont (oud) hebben aangespannen. In dit vonnis is vast komen te staan dat de uitstoot van PFOA door Chemours in een bepaalde periode onrechtmatig was. Voor die periode is Chemours ook aansprakelijk voor de schade die de gemeenten daardoor hebben geleden.

 • Reactie op uitspraak rechter zaak Chemours live te volgen

  26 september 2023

  Woensdag 27 september doet de rechter uitspraak in de zaak die de gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden hebben aangespannen tegen DuPont/Chemours.

 • Europees verbod op PFAS stap dichterbij

  14 september 2023

  De gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht pleiten al jaren voor een verbod op PFAS. Deze oproep krijgt steun. Europa werkt aan een verbod op het maken, verhandelen en gebruiken van PFAS. Dat voorstel ligt nu op tafel.

 • Vervolgonderzoek naar PFAS in eieren van start

  31 augustus 2023

  Verschillende inwoners houden kippen en eten de eieren die deze kippen leggen. Het is daarom belangrijk om te weten of er PFAS terecht komen in de eieren. En wat dit betekent voor de inwoners die deze eieren eten. Daarom starten de gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht een uitgebreid onderzoek daarnaar.

 • Nader onderzoek RIVM PFAS Merwelanden

  17 augustus 2023

  Provincie verlengt negatief zwemadvies voor recreatieplas Merwelanden De provincie Zuid-Holland blijft adviseren om niet te zwemmen in recreatieplas Merwelanden in Dordrecht. Zwemmen in deze plas kan, in combinatie met de inname van PFAS uit andere bronnen, ervoor zorgen dat mensen te veel PFAS binnenkrijgen. En dat kan gevolgen hebben voor de gezondheid. Dit blijkt uit nader onderzoek door het RIVM in opdracht van de provincie en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

 • Column Plannen, drempels, boetes en ...

  15 augustus 2023
 • Tijdelijke huisvesting SO Bleyburgh

  03 augustus 2023

  Het aantal leerlingen op de SO Bleyburgh is de laatste jaren onverwacht snel gegroeid. Hierdoor heeft de school nu te weinig ruimte. Omdat de Anne de Vriesschool ook groeit, zijn er in het schoolgebouw van Baanhoek-West geen leslokalen over. Daarom wordt voor de SO Bleyburgh een tijdelijk gebouw met twee leslokalen gebouwd.

 • Achtergelaten spullen langs de waterkant? Massale inzet van hulpdiensten!

  20 juli 2023

  De brandweer in regio Zuid-Holland Zuid is het afgelopen halfjaar ruim 40 keer ingezet voor meldingen van een persoon te water. Dat is vaker dan in dezelfde periode van vorig jaar. In de meeste gevallen gaat het om gevonden spullen langs de waterkant. Een kinderfiets langs de waterkant veroorzaakt snel onrust. Een melding hiervan maken is daarom ook een logische handeling. De hulpdiensten nemen na deze melding geen enkel risico en zetten groots in.

 • Negatief zwemadvies voor recreatieplas Merwelanden

  14 juli 2023

  De waterschappen Hollandse Delta en Rivierenland hebben op meerdere locaties PFAS in het oppervlaktewater aangetroffen. Een aantal van deze locaties betreft zwem- en recreatiewater. De provincie Zuid-Holland heeft aan het RIVM gevraagd of er veilig gezwommen kan worden in de betreffende zwem- en recreatielocaties. Op basis van de meest recente data van de waterschappen concludeert het RIVM dat het in 12 van de 13 beoordeelde locaties, waaronder ook het Lammetjeswiel, veilig is om te zwemmen. Voor recreatieplas Merwelanden geldt dat er aanvullend onderzoek nodig is. De provincie heeft daarop besloten een negatief zwemadvies af te geven voor zwemmen in recreatieplas Merwelanden.