Column burgemeester Jan de Vries: 'Goed bezig!'

“Goed bezig!” Dat roepen inwoners soms als ze mij zien hardlopen. In de najaarszon loop ik graag op de Tiendweg, een lust voor het oog. Maar als ik daar hardloop dwaalt mijn blik ook af.

Naar de etensresten, blikjes, zakjes en ander afval, dat op het fietspad en in de bermen ligt. Het liefst zou ik steeds even stoppen om het afval te deponeren in een van de vele afvalbakken langs het fietspad. Maar dat is slecht voor mijn looptijd. Dus loop ik hard door, in de hoop dat iemand anders het wel zal opruimen. 

En gelukkig zijn er inwoners die dat doen. Zoals Kees, die iedere zaterdag met een grijper en een vuilniszak op pad gaat om zijn wijk schoon te maken. Pas mocht ik hem daarbij helpen. Door het statiegeld op blikjes en flesjes is volgens Kees het zwerfafval verminderd. Maar toch hadden wij na onze zwerftocht allebei een goed gevulde vuilniszak. Gevuld met afval van u, jou en mij. Wij zijn veel te slordig en helaas zijn er ook inwoners die bewust afval op straat of in de berm achterlaten. 

Ik ben daarom heel blij met Kees en al die andere Sliedrechters die regelmatig het zwerfafval in hun wijk opruimen. Veel inwoners zijn, met mij, onder de indruk van hun inzet voor een schoon Sliedrecht. Tijdens onze zwerftocht kregen wij dan ook regelmatig te horen “Goed bezig!”. 

Maar laat ons daardoor niet gemakzuchtig worden. Afval wordt geen zwerfafval als wij beter opletten en de moeite nemen om het in de publieke afvalbak of thuis in de kliko te deponeren. Een kleine moeite. En laten we daarbij het afval dat een andere inwoner per abuis nog heeft laten zwerven gelijk maar even meenemen. 

Dan zijn wij allemaal “goed bezig!”
 

Eerdere columns burgemeester Jan de Vries

- Op de bal (september 2024)

 
Burgemeester Jan de Vries schrijft sinds september 2024 een maandelijkse column.

Burgemeester Jan de Vries