Column burgemeester Jan de Vries: Op de bal

Burgemeester Jan de Vries schrijft sinds september 2024 een maandelijkse column.

Verschillen mogen er zijn. Verschillen van smaak en verschillen van mening horen daarbij. Die diversiteit maakt onze dorpsgemeenschap juist aantrekkelijk. Helaas kan niet iedereen goed omgaan met verschillen.

“Waarom doen mensen dat?”, dat vroeg ‘onze’ Sliedrechtse Sera zich af toen ze klein werd gemaakt op TikTok. Respectloze uitingen vlogen haar om de oren. In een recent interview met AD de Dordtenaar las ik wat dit met haar deed.

Sera is helaas niet de enige die dit ondervindt. Social media platforms zijn favoriete ontmoetingsplekken, waarop we al onze hoogtepunten en zielenroerselen delen. Helaas zijn diezelfde ontmoetingsplekken steeds meer een open riool, waarin we ons vrij voelen om – soms zelfs anoniem - bagger over de ander uit te storten.

Wie bagger zegt, zegt Sliedrecht. Daar zijn we trots op. Maar niet op deze ‘bagger’. Ook in Sliedrecht ondervinden jongeren, inwoners die zich uitspreken, politici - en misschien jij ook wel - dat het blijkbaar heel gewoon is geworden om elkaar online voor alles en nog wat uit te maken. Ik weiger dit gewoon te gaan vinden.

Laten we onze verschillen niet uitvergroten en niet te snel een hard oordeel hebben over elkaar. Maar vooral nieuwsgierig zijn náár elkaar. Naar elkaar luisteren, van elkaar leren, onze mening misschien wel aanscherpen of juist bijstellen. Zo voeren respectvol het onderlinge gesprek en debat. Dat is de kern van onze democratie. En zo blijven wij ons in Sliedrecht, ondanks onze verschillen, met elkaar verbonden voelen. 

Ik zie uit naar een nieuw seizoen. Op school, op het sportveld, in de kerk, in de raad en online. Een seizoen waarin we niet op de persoon, maar op de bal spelen.

Burgemeester Jan de Vries