Algemene informatie Chemours

Al jaren worden de inwoners van Sliedrecht geconfronteerd met de gevolgen van de vervuiling onze leefomgeving met PFAS. Dat vinden wij heel erg voor onze bewoners. Regelmatig komen er berichten over vervuiling van onze omgeving, tuinen en (zwem)water. Wij begrijpen dat dat veel vragen bij u oproept. En dat u wilt weten wat er allemaal gedaan wordt om deze vervuiling tegen te gaan. Op deze pagina informeren wij u over de vervuiling, PFAS in relatie tot gezondheid, wat de gemeente doet en wat u kunt doen en/of waar u rekening mee kunt houden.

 • Historie

  Chemours Dordrecht, voorheen DuPont, maakt Teflon. Dat zit onder meer in de anti-aanbaklaag van koekenpannen en veel andere hittebestendige coatings. Bij de productie van Teflon heeft DuPont/Chemours jarenlang de stof perfluoroctaanzuur (PFOA) gebruikt.

 • Gezondheid

  Er zijn zorgen over de mogelijke gevolgen van PFAS voor de gezondheid. Hier zijn diverse onderzoeken naar gedaan.

 • Wat kunt u doen?

  Door de uitstoot in het verleden, hebben we nu nog steeds te maken met vervuiling met PFAS in de grond en in het water. Dat is erg frustrerend, want het beperkt inwoners in hun doen en laten.

 • Wat doet de gemeente?

  Er zijn verschillende instanties betrokken bij het dossier. Zo zorgt de rijksoverheid voor wet- en regelgeving, zorgt de provincie voor de vergunningverlening, ziet de omgevingsdienst toe op het verplaatsen van grond, adviseert de GGD over gezondheid, enzovoorts.