Warmtenet - Geduld is een schone zaak

Met alle wegopbrekingen, verkeersomleidingen en andere overlast, zijn de werkzaamheden voor de aanleg van een duurzaam warmtenet in Sliedrecht in de afgelopen vier jaar niet ongemerkt aan ons voorbij gegaan. Er wordt hard gewerkt aan een duurzame manier om onze gebouwen ook in de toekomst te kunnen verwarmen.

Bijna 100% duurzame warmte

Inmiddels is er ruim drie kilometer aan leiding in de grond geplaatst en zijn er ruim duizend woningen aangesloten. Binnen een jaar komen daar nog eens ruim 500 woningen bij. Die woningen worden nu nog verwarmd met een tijdelijke centrale, maar volgend jaar verbinden we het warmtenet via een buis onder de rivier met de slibverbrandingsinstallatie in Dordrecht. Daar wordt het rioolafval verbrand en met de warmte die daarbij vrijkomt, kunnen wij ons warmtenet verwarmen. Daarmee is de warmte die onze woningen ingaat straks 97% duurzaam.

Vogelbuurt-Noord

De aanleg zorgt helaas ook voor langere overlast in woonwijken, zoals Vogelbuurt-Noord. Daar willen we heel graag de straten en het groen opknappen en vernieuwen, maar daar moeten we nog even wachten tot ongeveer 100 grondgebonden woningen in De Horst en Vogelenzang ook op het warmtenet zijn aangesloten. Anders zouden de nieuw ingerichte straten volgend jaar alweer opengebroken moeten worden, wat natuurlijk zonde is. 

Terwijl we met deze uitdagingen bezig zijn, is het fijn om te weten dat er positieve veranderingen op komst zijn. Als alles goed gaat, legt HVC in de komende twaalf maanden het wijkwarmtenet voor De Horst en Vogelenzang aan en starten we in het begin van 2024 ook al met de herinrichting van delen van de wijk. Aan het eind van 2024 is de wijk dan - ondergronds en bovengronds - helemaal opgefrist en klaar voor de toekomst. Dit brengt ons steeds dichter bij een gemeenschap die beter en duurzamer is, waar we allemaal trots op kunnen zijn.

Wilt u meer weten over het warmtenet in Sliedrecht? Ga naar onze projectpagina Aanleg warmtenet.