Voortgang HVC-project ‘Boring onder de Merwede’

In de tweede week van april zou HVC de eerste warmteleiding voor het project 'Boring onder de Merwede' aanbrengen tussen Sliedrecht en Dordrecht. Helaas verliep dit anders dan gepland en zijn de werkzaamheden uitgesteld. Wat is er gebeurd en hoe nu verder?

De 'intrekoperatie’ stond gepland op maandag 8 april. Ter voorbereiding werd op vrijdag 5 april de gehele boortunnel nog succesvol ‘geruimd’. Voor het intrekken van de leiding moet de boortunnel namelijk schoon zijn. Daarom wordt er altijd kort daarvoor een zogenaamde ‘cleaning run’ uitgevoerd.

Op zaterdag 6 april bleek tijdens de cleaning runn dat een deel van de boortunnel instabiel was. Dit veroorzaakte een verstopping. De werkzaamheden zijn toen stilgelegd. Op maandagochtend 8 april is de cleaning run hervat. Helaas met hetzelfde resultaat.

Instabiele boortunnel

De boortunnel is in de eerste 150 meter vanaf Sliedrecht instabiel. Daardoor lekte er boorvloeistof uit de boortunnel. De boorvloeistof heeft zich via slappe grond naar de oppervlakte gewerkt. Met als gevolg dat de bodem van de naastgelegen sloot deels omhoog werd gedrukt. De werkzaamheden zijn daarom per direct gestaakt.

De boorvloeistof is een 100% natuurlijk product. Het bestaat uit bentoniet klei dat gemengd wordt met water tot een modderachtige substantie. Daarmee wordt de boortunnel gevuld.

Aangepaste werkwijze

01-QRcode BouwappOm de leiding alsnog succesvol onder de Merwede-rivier aan te brengen zijn de afgelopen weken diverse opties onderzocht. In overleg met de betrokken experts en diverse stakeholders werkt HVC nu aan een aangepast plan. Daarbij worden met stalen damwanden een kuip om de boortunnel gemaakt. Hiermee wordt voorkomen dat de boorvloeistof ontsnapt.

Na het aanbrengen van de damwanden hervat HVC de boorwerkzaamheden. En kan het intrekken van de leidingen onder de Merwede-rivier opnieuw worden ingepland. Zodra hier meer bekend over is communiceert HVC dit via de diverse lokale media en de BouwApp.

03-Voortgang HVC project boring