Eerste huiseigenaren kiezen voor warmtenet
De eerste particuliere huiseigenaren in Sliedrecht-Oost hebben besloten om over te stappen op het warmtenet van HVC. Zo maken ze hun woning aardgasvrij. Het gaat om vijf bij elkaar gelegen woningen in De Horst.
Dit is de eerste buurt in Sliedrecht waar de gemeente de subsidie Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) inzet. De gemeente heeft deze subsidie gekregen van het Rijk om op weg te gaan naar wijken zonder aardgas.
Aanpassingen in de woningen
De bewoners die meedoen, betalen zelf eenmalig € 2.000. Als zij al elektrisch koken, betalen zij € 500. Daarvoor worden alle aanpassingen gedaan om de woning op dezelfde temperatuur te kunnen verwarmen als met de cv-ketel. Uit woningopnames is gebleken wat hiervoor nodig is. Vrijwel in elke woning komen nieuwe of extra radiatoren. Wie nog op gas kookt, krijgt een inductie kookplaat en een basispannenset. De cv-ketel, gasmeter en gasleidingen verdwijnen en er komt een warmte-unit op de begane grond. De woning en tuin worden weer netjes opgeleverd. Naar verwachting sluit HVC de woningen vóór de herfst van 2023 aan op het warmtenet.
Kosten in vergelijking met gas
Bewoners in De Horst konden de kosten voor warmte van HVC laten vergelijken met wat ze nu betalen voor gas. De prijs voor de levering van warmte van HVC is dit jaar 27% lager dan de gemiddelde gaskosten (peildatum 1 januari 2022). Zeker als je een flexibel contract hebt met je gasleverancier, valt het warmtenet dus gunstiger uit. HVC stelt de warmtetarieven elk jaar opnieuw vast.
Fors minder CO₂-uitstoot
Het warmtenet draait nu tijdelijk op aardgas. In 2023/2024 volgt de overstap naar warmte die vrijkomt bij slibverbranding. Deze warmte vervliegt anders en gaat dan dus verloren. Vanaf 2027 verwacht HVC aardwarmte in te zetten. Het warmtenet moet in de periode 2022-2025 minimaal 76% minder CO₂ uitstoten ten opzichte van cv-ketels.