Sliedrechtse vertegenwoordiging terug van culturele vierdaagse 800 jaar Orăștie

Het Roemeense Orăștie is al sinds 2001 een partnerstad van de gemeente Sliedrecht. Tussen 12 en 15 september 2024 vierde Orăștie haar 800-jarig bestaan.

Burgemeester Jan de Vries, wethouder Roelant Bijderwieden, twee raadslieden en drie vertegenwoordigers van de Stichting Stedenband Sliedrecht-Orăștie reisden, als Sliedrechtse afgevaardigden, af naar Roemenië om daar deel te nemen aan de festiviteiten. Ook andere partnersteden van Orăștie waren tijdens de viering aanwezig.

Culturele viering Orăștie 800 jaar

Waar Sliedrecht zich vooral ontwikkeld heeft aan, en dankzij het water, was dat voor Orăștie anders. De eerste gedocumenteerde vermelding van Orăștie dateert uit 1224 onder de naam "Waras". Orăștie heeft zich vooral ontwikkeld dankzij een rijke Romaanse geschiedenis, met invloeden uit de tijd van de Daciërs en de Romeinen, die het gebied in de 2e eeuw na Christus veroverden en er nederzettingen bouwden. Later, in de middeleeuwen, werd het een belangrijk handelscentrum door de Saksische kolonisten die hier kwamen wonen en die de stad verder ontwikkelden.

De prachtig gerestaureerde citadel van de stad werd tijdens festiviteiten voor het publiek geopend. De geschiedenis van Orăștie is uitgebreid beschreven in een studie, die samen met een plaquette door burgemeester Ovidiu Bălan van Orăștie aan burgemeester De Vries werd overhandigd.

Tijdens de festiviteiten overhandigde burgemeester De Vries namens de gemeente Sliedrecht een boek over de Romaanse kunst & architectuur aan burgemeester Bălan. Burgemeester Jan de Vries hield bij de viering van het 800-jarig bestaan van Orăștie ook een toespraak. Daarin sprak hij over de rijke geschiedenis van Orăștie en het partnerschap tussen Sliedrecht en de Roemeense stad, dat gebaseerd is op jarenlang vertrouwen, respect en de toewijding om kennis met elkaar te delen.

Nederlandse stedenbanden

Veel Nederlandse plaatsen hebben een vriendschapsband met steden en dorpen wereldwijd, zoals Sliedrecht met Orăștie. Het doel van zo'n stedenband is om culturen te delen en elkaar te helpen met lokale problemen. Door samen te werken kunnen gemeenten van elkaar leren en sterke oplossingen vinden. De Stichting Stedenband Sliedrecht-Orăștie organiseert projecten, zoals op het gebied van de gehandicaptenzorg en de uitwisselingen tussen scholieren.

Groepsfoto van Sliedrechtse afvaardiging in Orastie

Burgemeester Jan de Vries houdt een toespraak in Orastie

Burgemeester Jan de Vries en burgemeester Ovidiu Bălan van Orastie