Geen bruikleen in gebouw Maaslaan 6

In de afgelopen weken ontving de gemeente vragen over de opzegging huur- en gebruiksovereenkomsten van het voormalig schoolgebouw aan Maaslaan 6. Dit gebouw wordt gesloopt voor nieuwbouw voor het plan Binnenstedelijke Herstructurering. Naar aanleiding van onduidelijkheid over de tijdelijke verhuur/bruikleen en de slechte staat van het schoolgebouw heeft de gemeente besloten om het gebouw niet meer te verhuren c.q. in bruikleen te geven.

Op 10 oktober 2023 heeft de raad besloten om de Stedenbouwkundige Visie voor het plan Binnenstedelijke Herstructurering Sliedrecht vast te stellen. De Maaslaan is één van de eerste locaties uit deze visie die herontwikkeld gaat worden. Het gebouw aan de Maaslaan 6 wordt gesloopt en dit besluit heeft gevolgen voor de huurders en gebruikers van het gebouw. 

In september 2023 en januari 2024 is de gemeente daarom met de huurders en gebruikers in gesprek gegaan voor het zoeken naar alternatieve huisvesting. Een aantal huurders en gebruikers hebben een ruimte gevonden, maar niet allemaal. In juni 2024 ontvingen de huurders/gebruikers een brief van de gemeente dat de gemeente de huurovereenkomst juridisch genoodzaakt is om op te zeggen. 

Tijdelijke leegstandsbeheer

Na de opzegging van de huur- en gebruiksovereenkomsten wordt het gebouw gesloopt. Dit kan zodra er duidelijkheid is over de fiscaliteit en wanneer wordt voldaan aan de wettelijke regelingen. Het gebouw staat dus een tijd lang leeg en biedt risico voor inbraak en kraak. Om dit te voorkomen  had de gemeente Adhoc Leegstandsbeheer benadert om het gebouw tijdelijk in bruikleen te geven. Dit heeft geleid tot vragen en onduidelijkheid bij de huurders en gebruikers. 

We begrijpen dat - vanuit emotie, sympathie en betrokkenheid met de huurders – commotie is ontstaan vanwege het onderbrengen van het pand bij een leegstandsbeheerder. Een maatregel die doorgaans zeer gebruikelijk is om een gebouw tot aan de sloop tijdelijk te beheren, zonder dat er huurders zijn die zich op het huurrecht kunnen beroepen, aldus wethouder Roelant Bijderwieden.

Geen verhuur/bruikleen in gebouw Maaslaan 6

Om duidelijkheid te creëren en de commotie weg te nemen heeft de gemeente besloten om terug te komen op de eerder gemaakte keuze. Het gebouw wordt nu tot aan de sloop niet meer in bruikleen gegeven. Adhoc gaat het gebouw niet meer in bruikleen verhuren. Het gebouw wordt tot aan de sloop elektronisch door Adhoc Security beveiligd. Met dit besluit komen andere organisaties ook niet meer in aanmerking voor tijdelijke verhuur of gebruik.