Eervolle herdenking bij monument voor de Merwedegijzelaars

Leerlingen van de Oranje-Nassauschool hebben op donderdag 16 mei het monument voor de Merwedegijzelaars in Sliedrecht voor het komende jaar geadopteerd. Bij het herdenkingsmonument werden de slachtoffers van de razzia van 1944 herdacht. Mede dankzij deze herdenking en overdracht worden de verhalen over de Merwedegijzelaars doorverteld.

Het is op 16 mei 2024 precies 80 jaar geleden dat bij een razzia in Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam en Werkendam 589 jonge mannen tussen de 18 en 25 jaar werden opgepakt. Sommigen kwamen nooit meer thuis. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers zijn er monumenten voor de Merwedegijzelaars geplaatst in Hardinxveld-Giessendam, Werkendam en Sliedrecht.

De adoptie van het monument voor de Merwedegijzelaars is een nieuwe traditie in Sliedrecht. De Anne de Vriesschool had vorig jaar de eer om als allereerste basisschool het monument te adopteren. Dit jaar neemt de Oranje-Nassauschool het stokje over.

Stilstaan en opstaan

Burgemeester Jan de Vries was een van de sprekers bij de herdenking en overdracht in het Baggerdorp. Hij vertelde in zijn toespraak de persoonlijke verhalen van de Sliedrechtse Merwedegijzelaars Klaas Görtemoller, Pieter van Hemert en Jaap van der Knaap. Zij kwamen nooit meer thuis. "Wat hen en alle andere oorlogsslachtoffers is overkomen, willen wij nooit meer. Daarom wil ik jullie vragen niet alleen stil te staan bij onze vrijheid maar ook op te staan als onze vrijheid in gevaar is. Jouw en onze vrijheid, maar ook de vrijheid van de ander."

Ook mevrouw Carin van den Herik, directeur van de Oranje Nassauschool, hield een toespraak en leerlingen droegen zelfgeschreven gedichten voor. Daarna werden er kransen en bloemen geplaatst bij het monument. De herdenking werd afgesloten met een minuut stilte, het hijsen van de vlag en een saluut.

Meer informatie over de Merwedegijzelaars is te vinden op de website.

collage herdenking merwedegijzelaars