Nieuw verkeers- en mobiliteitsplan voorgelegd aan gemeenteraad

Het college van de gemeente Sliedrecht heeft onlangs het nieuwe Verkeers- en Mobiliteitsplan Sliedrecht 2035 (VMP) vastgesteld. Na de zomer bespreekt de gemeenteraad het plan. Het plan richt zich op het verbeteren van de bereikbaarheid en verkeersveiligheid in Sliedrecht. Dit gebeurt volgens het STOMP-principe: Stappen, Trappen, Openbaar Vervoer, (deel-)Mobiliteit en Personenauto. Vijf uitgangspunten zijn in het plan leidend: veilig, bereikbaar, duurzaam, inclusief en actief.

"Zelf wandel ik iedere dag minimaal een half uur voordat ik naar mijn werk ga," vertelt wethouder Ton Spek. "Actief vervoer, zoals lopen of fietsen, is belangrijk omdat het niet alleen bijdraagt aan een betere gezondheid en fitheid. Het helpt ook om de luchtkwaliteit in ons dorp te verbeteren en de files in ons dorp te verminderen. Dat draag bij aan een duurzamere en leefbaardere omgeving."   

Bruikbaar en toegankelijk

De openbare ruimte is van iedereen. En moet ook zodanig ingericht zijn dat deze bruikbaar en toegankelijk is voor iedereen. Gemeente Sliedrecht vindt het bovendien belangrijk dat inwoners en bezoekers van Sliedrecht zich altijd en overal veilig kunnen verplaatsen. De gemeente kiest voor meer groen in de openbare ruimte. Dat komt de beleving van de omgeving ten goede. Bovendien draagt meer groen er ook aan bij dat deze ruimte klimaatbestendig wordt. In het plan staat vooral de veiligheid van de inwoner centraal.

Belangrijke punten uit het Verkeers- en Mobiliteitsplan zijn onder andere:

  • Onderzoek naar verbeteren van veiligheid op voetpaden, oversteekplaatsen en rotondes: veiligheid van voetgangers en fietsers staat hierbij voorop.
  • Onderzoek naar oplossingen om verkeersdrukte, onder andere op de Stationsweg te verminderen: minder opstoppingen en meer rust voor omwonenden.
  • Nieuwe fietsverbindingen onder andere langs de Deltalaan: fietser voelen zich veiliger en comfortabeler.
  • Vrij liggende fietspaden: meer veiligheid voor fietsers. Fietsers kunnen meer genieten van de buitenruimte.

Online enquête inwoners

Voorafgaand aan het opstellen van het VMP heeft de gemeente een online enquête gehouden. Aan inwoners en ondernemers in Sliedrecht is gevraagd wat zij goed vinden gaan. En wat beter kan op het gebied van verkeersveiligheid. De feedback was enorm waardevol en heeft de gemeente geholpen om de juiste prioriteiten te stellen.