Programma 4 en 5 mei 2024 in Sliedrecht
De Stichting Comité 4 en 5 mei Sliedrecht heeft het programma bekend gemaakt voor Dodenherdenking en Bevrijdingsdag in Sliedrecht.Op zaterdag 4 mei herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord; zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de koloniale oorlog in Indonesië, als in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna. Op zondag 5 mei vieren we onze vrijheid.
4 mei 2024: Dodenherdenking
De Dodenherdenking in Sliedrecht begint om 18:00 uur met het halfstok hangen van de Nederlandse vlag. Vanaf 19:20 uur verzamelen de deelnemers aan de Stille Tocht zich bij het Raadhuis aan het Dr. Langeveldplein in Sliedrecht. Om 19:43 uur vangt de Stille Tocht aan, waarna de deelnemers na een korte wandeling in stilte een plekje zoeken bij het herdenkingsmonument aan de Stationsweg. Daar zal om 19:58 uur de Taptoesignaal klinken, waarna Sliedrecht om 20:00 uur twee minuten stil is.
Vervolgens worden er twee coupletten van het Wilhelmus gezongen. Na het volkslied zal burgemeester Jan de Vries een toespraak houden, waarna er kransen en bloemen bij het monument zullen worden gelegd. Vervolgens zijn er voordrachten door een lid van de Stichting Dijksynagoge, een leerling van het Griendencollege en een leerling van een Sliedrechtse basisschool. De herdenking wordt besloten met een eresaluut door de Veteranen.
Voorafgaand aan en tijdens de herdenking wordt door de leden van de Sliedrechtse muziekvereniging Crescendo koraalmuziek ten gehore gebracht. Na afloop van de plechtigheid is er in de recreatiezaal van Waardeburgh (Zorgcentrum Overslydrecht) voor de deelnemers aan de Stille Tocht een kopje koffie.
Programma Dodenherdenking
- 18:00 uur: Vlaggen halfstok
- 19:20 uur: Verzamelen bij het Raadhuis van deelnemers aan de Stille Tocht naar herdenkingsmonument aan de Stationsweg
- 19:43 uur: Aanvang van de Stille Tocht
- 19:58 uur: Taptoesignaal
- 20:00 uur: Twee minuten stilte
- 20:02 uur:
- Twee coupletten van het Wilhelmus
- Toespraak burgemeester Jan de Vries
- Kransleggingen
- Plaatsen van bloemen door leerlingen van de Sliedrechtse scholen
- Voordrachten door een lid van de Stichting Dijksynagoge, een leerling van het Griendencollege en een leerling van een Sliedrechtse basisschool
- De herdenking wordt besloten met een eresaluut door de Veteranen - Na afloop: Kopje koffie voor deelnemers aan de Stille Tocht in de recreatiezaal van Waardeburgh (Zorgcentrum Overslydrecht)
5 mei – Bevrijdingsdag
De Stichting Comité 4 en 5 mei Sliedrecht heeft voor zondag 5 mei een programma opgesteld dat passend is bij de waarde die in Sliedrecht wordt gehecht aan de zondagsrust. Waar Sliedrecht in 2019 – toen Bevrijdingsdag ook op een zondag viel – de bevrijding nog uitgesteld op maandag 6 mei vierde, wordt dit keer gekozen voor een aangepast programma op zondag 5 mei.
Van 10:00 tot 14:00 uur vindt de Bevrijdingsvaartocht plaats. Van 14:00 tot 18:00 zijn er op het Dr. Langeveldplein kinderactiviteiten voor de jeugd tot en met 12 jaar. Op het Dr. Langeveldplein zijn onder meer een draaimolen, een springkussen en een glijbaan te vinden.
Om 15:00 uur begint in de Muziektent het Bevrijdingsbal. Tot 18:00 uur zal er live muziek te horen zijn. Daarna gaat de muziek uit, maar de horeca blijft dan nog een uurtje open. Om 19:00 uur sluit de horeca en dan eindigt Bevrijdingsdag 2024 in Sliedrecht.
Programma Bevrijdingsdag
- 10.00 tot 14.00 uur: Bevrijdingsvaartocht
- 14.00 tot 18.00 uur:
Kinderactiviteiten op het Dr. Langeveldplein
Voor de jeugd t/m 12 jaar. Met onder meer draaimolen, springkussen en glijbaan. - Vanaf 15:00 uur: Bevrijdingsbal in de Muziektent
- 15:00 tot 16:00 uur: De Jongens Van Je Weet Wel
- 16:00 tot 16:45 uur: Toon Schut
- 16:45 tot 17:45 uur: De Jongens Van Je Weet Wel
- 18:00 uur: Muziek uit, horeca blijft nog open
- 19:00 uur: Einde Bevrijdingsdag, horeca sluit
Aangepaste verkeersmaatregelen
Op zaterdag 4 mei 2024 vindt de Dodenherdenking plaats. Om deze reden is er op 4 en 5 mei een tijdelijke wegafzetting (afzetlint/touw) en geldt er een tijdelijk parkeerverbod. Het gaat om de volgende locaties:
• Grote Kerk;
• Rembrandtlaan (vóór Hareco en aan beide zijden);
• rotonde Deltalaan/Thorbeckelaan