Lente! GFT-bak vanaf april weer iedere week geleegd

Het voorjaar komt eraan. Voor veel mensen is dit het moment om hun tuin klaar te maken voor de lente. Het betekent ook dat er meer tuinafval vrijkomt en dáár speelt de gemeente Sliedrecht op in. Vanaf dinsdag 2 april 2024 wordt de gft-container weer wekelijks geleegd.

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt dat je iets wilt weggooien en dat de kliko propvol zit. Erg vervelend, natuurlijk. De gemeente Sliedrecht heeft een handige afvalapp, waarin inwoners onder andere de afvalkalender kunnen vinden. Op deze afvalkalender is te zien wanneer welk afval wordt ingezameld. Ook kunnen gebruikers ervoor kiezen om automatisch een melding te krijgen als het afval opgehaald wordt. Door het gebruik van deze afvalkalender hoeven inwoners van Sliedrecht nooit meer een afvalinzameling te missen.

Na Pasen (31 maart en 1 april) worden de gft-containers weer wekelijks geleegd. Het is de bedoeling dat er in deze groene kliko's uitsluitend groente-, fruit- en tuinafval én etensresten worden gegooid. Twijfels over een bepaalde soort afval? Met behulp van de afvalwijzer gooi je nooit meer iets in de verkeerde container.

Geen grond, grind en zand in gft-bak

Belangrijk om te weten is dat grond, grind en zand niet tot het gft-afval behoren. Deze stoffen kunnen ook niet worden ingeleverd bij het Milieupark van de gemeente Sliedrecht. Heb je na het opfrissen van de tuin een lading grond, grind of zand over? Deze stoffen kun je inleveren bij het bedrijf Van Vliet aan de Industrieweg 27 in Sliedrecht. Kijk voor de inlevervoorwaarden van deze stoffen op de website van Van Vliet. Ben je benieuwd waar je in het dorp allemaal afval kunt inleveren? Op dit kaartje zijn alle afvalbrenglocaties binnen de gemeente Sliedrecht te vinden.

Leuk om te weten is dat het goed inleveren van afval ook iets oplevert voor inwoners. Zo wordt er compost gemaakt van het ingeleverde gft-afval. Op zaterdag 23 maart wordt in het kader van de Landelijke Compostdag door de gemeente Sliedrecht 30 kuub compost beschikbaar gesteld. Deze vruchtbare grond is vanaf die dag af te halen op het noordelijke parkeerterrein bij Bronbad De Lockhorst. Maar wees er snel bij, want op = op! Neem je eigen zak, emmer of aanhanger mee en vergeet ook je eigen schep niet.

Nieuwe kliko en schoonmaak

Is een van jouw kliko's (2-wiel container) vermist of defect? Denk aan een gescheurde of afgebroken deksel, defecte of slecht draaiende wielen. Maak dan een melding aan via de app Fixi en vraag gratis een nieuwe minicontainer aan. Je kunt ook bellen naar 14 0184.
Vuile containers dien je zelf te reinigen. De schoonmaak verzorgt de gemeente Sliedrecht niet. Een vervuilde container is ook geen reden om geruild te worden. Je bent zelf verantwoordelijk voor het schoonhouden van de minicontainers.

Meer info over afvalinzameling binnen de gemeente Sliedrecht? Kijk op afvalkalender.