Omgevingsplan 1.0
Sinds 1 januari 2024 geldt de Omgevingswet. De gemeente moet daarom alle bestemmingsplannen, verordeningen, regels van het Rijk en het gemeentelijke beleid gaan omzetten naar het nieuwe omgevingsplan. In 2032 moet het omgevingsplan helemaal klaar zijn.
De gemeente Sliedrecht heeft gekozen voor een gefaseerde aanpak. Per thema of gebied wordt steeds een stukje aan het nieuwe omgevingsplan toegevoegd. Als eerste wordt het centrumgebied in het omgevingsplan opgenomen. Door middel van het omgevingsplan 1.0 worden de bouwregels en functieregels voor het centrumgebied vastgelegd. Daarnaast worden een aantal technische aanpassingen doorgevoerd zoals de inhoudsopgave van het nieuwe omgevingsplan (regionale basisstructuur Drechtsteden).
Wat is het centrumgebied van de gemeente Sliedrecht?
In de omgevingsvisie wordt beschreven hoe de gemeente werk maakt van ruimtelijke vernieuwing door te werken aan een gezonde, sociale samenleving en een betrokken en ondernemend Sliedrecht. Hiervoor heeft de gemeente Sliedrecht ingedeeld in een aantal deelgebieden waar per deelgebied een koers wordt bepaalt met de belangrijkste ontwikkelingen en prioriteiten voor de toekomst. Het centrumgebied is een van deze deelgebieden en omvat onze Kerkbuurt en een klein gedeelte van ons woongebied.
Figuur 1.0 Deelgebied omgevingsplan 1.0
We kiezen voor een levendig en aantrekkelijk centrum. We bieden ruimte aan horeca, detailhandel en evenementen voor de levendigheid en investeren gezamenlijk in de kwaliteit van de ruimte. Aandachtspunt is de relatie met de recreatiehaven die nu nog onderbenut is. De aantrekkelijkheid van de haven zelf en de route er naartoe zijn daarbij belangrijke opgaven. Verder is er ruimte voor verdichting in de randen in aansluiting op de nieuwe groene verbinding richting Sliedrecht-Noord. De aantrekkelijkheid van deze verbinding is van groot belang.
Wat veranderd omgevingsplan 1.0 aan het omgevingsplan?
Centraal in het opstellen van het Omgevingsplan 1.0 staat het beleidsneutraal omzetten van de activiteiten die in het centrumgebied voorkomen, gebaseerd op het vigerende beleidskader (de omgevingsvisie en huidig sectoraal beleid) en de uitwerking daarvan in de huidige bestemmingsplannen primair de bestemmingsplannen Kerkbuurt-Oost’ en ‘Woongebied 2016’) en verleende omgevingsvergunningen.
In het omgevingsplan 1.0 worden de bouwregels en functieregels van het centrumgebied vastgelegd. De huidige bouwregels en bestemmingsregels worden hiermee omgezet naar omgevingsplanactivieiten. Dit heeft de gemeente gedaan door interne werksessies te houden en door samen te werken met de omgevingsdienst OZHZ en met adviesbureaus Antea en Miraf.
Het beleidsneutraal omzetten van regels houdt in dat er geen veranderingen plaatsvinden ten opzichte van het huidige beleid. Beleidsneutraal betekent echter niet hetzelfde als regelneutraal. Bij het omzetten van de regels worden deze tegen het licht gehouden en conform de Omgevingswet verwerkt in het Omgevingsplan 1.0. De regels die nu voor het centrumgebied gelden, blijven op dezelfde manier van kracht, maar nu worden ze vastgelegd in het nieuwe omgevingsplan.
Wat verandert, is dat de regels en bepalingen anders geformuleerd zijn, in de taal van de Omgevingswet. Hierbij is ervoor gezorgd dat deze regels begrijpelijk en eenvoudig te lezen zijn voor bedrijven en burgers. U kunt de gemeente raadplegen voor een overzicht en verdere toelichting van de veranderde regels en bepalingen. Het Omgevingsplan 1.0 wordt geïntegreerd in het huidige omgevingsplan van Sliedrecht (Omgevingsplan 0.0). Deze kunt u raadplegen via omgevingswet.overheid.nl/regels-op-de-kaart.
Tot slot wordt de regionale basisstructuur in gebruik genomen. De gemeenten binnen de regio Drechtsteden hebben gezamenlijk afgesproken dat de omgevingsplannen volgens een regionale basisstructuur worden opgebouwd. Dit zorgt ervoor dat burgers en bedrijven een uniform en overzichtelijk plan krijgen.
Stel uw vraag
Heeft u een vraag of opmerking over omgevingsplan 1.0? Stuur deze naar omgevingsplan@sliedrecht.nl.
Hoe verder?
- Reageren kan tot 6 februari.
- Na 6 februari verzamelen we alle reacties. Dat zijn ook reacties en adviezen die we krijgen van bedrijven en andere overheden.
- Na het verwerken van de reacties willen we de nieuwe bodemregels laten vaststellen door burgemeester en wethouders en door de gemeenteraad.
Wilt u op de hoogte blijven? Op deze pagina leest u straks meer over hoe we met de reacties omgaan en over het vervolg.
Samen zorgen we ervoor dat ons centrumgebied levendig en aantrekkelijk centrum blijft!