Samenscholingsverbod Burgemeester Winklerplein

Vanaf 19 november geldt een samenscholingsverbod op het Burgemeester Winklerplein. Dit samenscholingsverbod geldt voor groepen van drie of meer personen onder de 21 jaar die zonder geldige reden samen komen tussen 20.00 en 04.00 uur. Het samenscholingsverbod is twee maanden geldig.

Er is in de afgelopen periode veel overlast op het Burgemeester Winklerplein geweest. Meerdere inwoners deden daar politie-meldingen over. Eerdere maatregelen om de overlast terug te dringen hebben nog niet het volledige gewenste effect gehad. Daarom wordt er nu een samenscholingsverbod ingezet. Met het verbod hoopt de burgemeester de veiligheid en leefbaarheid op het plein te verbeteren.

Aanleiding voor het samenscholingsverbod

Een grote groep jongeren komt sinds een aantal weken op het Burgemeester Winklerplein bijeen. De jongeren zorgen voor overlast, met name door harde geluiden en het afsteken van vuurwerk.

Om de overlast tegen te gaan, zijn er meer politiesurveillances en worden de SUS-wachten vaker ingezet. Jongerenwerk is ingezet om in gesprek te gaan met de jongeren. De ouders van de overlastgevende jongeren hebben thuis een brief ontvangen, met het verzoek om de jongeren aan te spreken op het veroorzaken van overlast. Helaas hebben al deze maatregelen nog niet voldoende effect gehad. De gemeente vindt het belangrijk om het Burgemeester Winklerplein een prettige omgeving voor alle bezoekers en omwonenden te laten zijn. Daarom wordt er nu een samenscholingsverbod ingezet.

Wat betekent dit concreet?

Een samenscholingsverbod betekent dat het niet meer is toegestaan om in groepen van drie of meer personen onder de 21 jaar zonder geldige reden samen te komen op het Burgemeester Winklerplein tussen 20:00 en 04:00 uur. De politie zal actief toezicht houden en treedt op indien de regels worden overtreden. Op het plein worden borden geplaatst om het verbod kenbaar te maken.

Burgemeester Jan de Vries: “Ik begrijp dat jongeren elkaar willen ontmoeten maar dit mag geen overlast voor anderen veroorzaken. Met het samenscholingsverbod hopen wij de overlast terug te dringen. Samen houden wij Sliedrecht veilig.”

Gezamenlijke inzet

De gemeente verwacht dat jongeren beseffen dat hun gedrag overlast geeft en dat zij zich daarom houden aan deze maatregel. Daarbij doet de gemeente ook een beroep op ouders en/of verzorgers om hun verantwoordelijkheid te nemen en om op het naleven van het verbod toe te zien. Met onze jongerenwerkers wordt gewerkt aan een bredere aanpak, waarbij zij er zijn voor onze jongeren. 

Overlast kunt u via verschillende kanalen melden. Bij spoed en verdachte situaties kunt u 112 bellen. Als er géén sprake is van spoed kunt u de politie bellen via 0900-8844 of melden via www.politie.nl.

Heeft u last van (illegaal) vuurwerk? U kunt hier melding van maken in de app Fixi onder de categorie “Overlast”. 

Voor vragen over het samenscholingsverbod kunt u terecht bij de gemeente Sliedrecht via 0184 495 900 bij de medewerkers Openbare Orde en Veiligheid.