Samen tegen geweld tegen vrouwen en meisjes

Afgelopen maandag 25 november is de internationale campagne Orange the World van UN Women Nederland gestart. Een initiatief dat wereldwijd aandacht vraagt voor het tegengaan van geweld tegen vrouwen en meisjes. Gemeente Sliedrecht doet dit jaar mee aan deze campagne.

Samen tegen geweld tegen vrouwen en meisjes   

Hijsen vlag Orange the WorldAls symbool voor dit belangrijke thema hees wethouder Cees Paas (Samenleving) afgelopen maandagochtend de Orange the World-vlag voor het gemeentekantoor. Naast het hijsen van de vlag werkt de gemeente Sliedrecht structureel aan veiligheid en het tegengaan van geweld. Dit doet de gemeente door samen te werken met partners zoals Veilig Thuis en de politie om geweldssituaties vroegtijdig te signaleren en te stoppen. 

Ook lopen er bewustwordingscampagnes gericht op huiselijk geweld en kindermishandeling, zoals de Week tegen Kindermishandeling. Daarnaast ondersteunt Het Bonkelaarhuis slachtoffers met toegankelijke hulp en advies. Tot slot zijn er preventieprogramma's waaronder voorlichting op scholen en trainingen voor professionals. Met deze aanpak wil de gemeente een samenleving creëren waarin iedereen zich veilig en beschermd voelt. 

Over Orange the World: Thema 2024 Veilig, overal en altijd 

Orange the World is een internationale campagne van de Verenigde Naties om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen en meisjes. Wereldwijd wordt de kleur oranje gebruikt als symbool voor een toekomst zonder geweld. In Nederland doet inmiddels een overgrote meerderheid van de gemeenten en provincies jaarlijks mee aan de campagne, die loopt van 25 november tot 16 december. 

In 2024 is het thema van de campagne in Nederland “Veilig, overal en altijd”. Met dit thema wil de Verenigde Naties de bewustwording vergroten dat verschillende vormen van geweld tegen vrouwen en meisjes overal in de samenleving plaatsvinden.

Advies of hulp nodig? 

Gaat het thuis niet goed of maak je je zorgen om iemand in je omgeving? Schroom dan niet om contact op te nemen met Veilig Thuis (0800-2000; gratis en 24/7 bereikbaar) of Het Bonkelaarhuis (0184 - 420 539; ma t/m vrij van 8.30-17.00). Zij kunnen samen met u kijken wat helpend is.