Gezelligheid versus gezondheid; houtkachel aan of uit?
‘Een knisperend vuurtje op een donkere avond, dat is toch warm en gezellig!’, aldus veel inwoners. Wel denkt een groot deel van de inwoners die houtstoken dat het schadelijk is voor de eigen gezondheid en de omgeving. En dat klopt, want gemiddeld komt er 28 gram fijnstof vrij tijdens één avondje stoken. Dat is bijna een klein weckpotje vol! Hoe erg is dat dan? Luchtexpert Vincent Vonk legt het uit.
Eerlijk over één avond stoken
Vincent werkt samen met andere luchtexperts van de omgevingsdienst, gemeenten en andere overheden aan schonere lucht. Dit voor iedereen in de regio. Hij brengt in kaart waar het goed gaat, waar minder én hoe je dat aanpakt. Ontwikkelingen volgt hij op de voet. ‘Tijdens het stoken van hout komt er veel fijnstof vrij. En dat is meer fijnstof dan dat het verkeer uitstoot. Fijnstof veroorzaakt en verergert gezondheidsklachten zoals long-, hart- en vaatziekten en het kan leiden tot bijvoorbeeld astma. Naast de ‘gezelligheid’ in huis brengt het stoken van hout dus ook gezondheidsrisico’s met zich mee voor de mensen zelf en hun omgeving. Zelfs met maar één avond stoken.’
Wist u dat..
- …bijna een kwart (23%) van de totale uitstoot van fijnstof in Nederland afkomstig is van houtstook door mensen thuis?
- …een kwart van de Nederlanders regelmatig tot vaak overlast van houtstook in de omgeving ervaart?
- …ouderen en kinderen eerder last hebben van houtstook?
Meer informatie
Meer weten over houtstook, schone lucht en tips? Kijk op ozhz.nl/schonelucht. Wilt u meer informatie over de gevolgen van hout stoken voor de gezondheid van uzelf en uw omgeving? Check dan de website van Milieu Centraal.