Onkruidbestrijding

Bij onkruid denken we aan planten die 'rommelig' overkomen. Maar onkruid heeft ook een functie. Het zorgt voor het vastleggen van voedingsstoffen in de bodem. En zo voor meer soorten planten en dieren. Bij de bestrijding van onkruid zoekt de gemeente naar de balans tussen netheid en biodiversiteit.

Onkruid groeit op plekken waar veel voeding in de bodem voorkomt en waar voortdurende verandering plaatsvindt. Het heeft als taak om de grote hoeveelheid voedingsstoffen in de bodem in ordelijke structuren vast te leggen, zodat er rust komt. Als dat lukt, gaat het onkruid vanzelf weg. Er komen dan planten die houden van rust en een minder voedselrijke bodem. Het aantal soorten dieren en planten neemt dan toe.

Balans tussen netheid en biodiversiteit

Om de omgeving netjes te houden en toch te zorgen voor biodiversiteit, kiest de gemeente bij siergroen vaak voor planten die goed tegen elkaar aangroeien. Onkruid wieden is dan niet nodig. En bij meer natuurlijke beplanting staan we 'ondergroei' toe. Hier en daar voegen we sterke sierplanten toe, zodat het er toch mooi en netjes uitziet.

Onkruid op verharding

Onkruid op klinkerwegen en voetpaden borstelen we weg. Mechanische bestrijding van onkruid noemen we dat. Deze manier van bestrijden is beter voor het milieu. Het onkruid komt wel eerder terug dan bij chemische bestrijding. Zeker bij groeizaam weer lukt het daarom niet om Sliedrecht volledig onkruidvrij te houden.

Vraag of melding over onkruid

Wilt u een melding maken over onkruid bij u in de buurt? Dat kan via fixi