Tips voor om jezelf klimaatbewust te vermaken

20221105 klimaatbewust vermaak tipsSteeds vaker kijken we naar duurzame alternatieven van dingen die ons bezig houden. Denk bijvoorbeeld aan je werk, je huis en je vervoer. De huidige energieprijzen vragen van ons dat we andere keuzes moeten gaan maken. Ook jezelf vermaken kan daarin het verschil maken voor het klimaat. Het is misschien heel vanzelfsprekend om uit verveling weer achter een scherm te duiken en bijvoorbeeld Netflix op te starten. Kies vandaag eens voor een bewustere keuze voor het klimaat. Er zijn tal van activiteiten die minder belastend voor het milieu zijn dan elke keer weer een scherm.

Voor de actievelingen

Ben jij graag bezig en kan je moeilijk stil zitten? Stippel eens een leuke wandeling uit en ga er op uit! Wandelen kun je overal; in het bos, op het strand of gewoon in het dorp. Bovendien is wandelen goed voor je gezondheid. Hoe groot de wandeling wordt? Dat bepaal jij! Ondertussen kun je ook met een vuilniszak te straat op om afval op te ruimen. Twee vliegen in één klap!

Wil je op pad met kinderen? Maak dan een leuke speurtocht en verken je buurt. Misschien kom je onderweg nog wel langs bekende plekken zoals het NME centrum, de haven of de Kerkbuurt. Je kunt dit natuurlijk gelijk combineren en er een uitje van maken. 

Voor de creatievelingen

Het is gezellig om met elkaar een bordspel te spelen, maar het is nog veel leuker om deze zelf te maken. Wat dacht je van materialen recyclen en je eigen spelregels bedenken? Je kunt hier zo lang mee bezig zijn als jij wilt en het hoeft geen geld te kosten.
Ben je opzoek naar een nieuw kastje voor in huis? Kijk eens bij de Kringloop. Ze hebben daar veel spullen die nog een ronde mee kunnen. Gelijk een leuke manier om hem op te pimpen voor in huis! 

Voor de groene vingers

Ben jij graag met je handen bezig? Ga de tuin eens in. Je kunt bladeren harken van je gazon, tuinieren of bijvoorbeeld vaste planten afdekken voor de vorst. Denk ook aan de dieren in de tuin die het wat moeilijker hebben in de winter. Laat wat takjes liggen voor egels, zodat ze er een huisje van kunnen maken. Daarnaast zijn er ook veel planten die je in de winter juist buiten kunt zetten en die net wat extra kleur aan de tuin geven in deze donkere maanden. 

Voor de rustzoekers

Natuurlijk is rust ook belangrijk voor je mentale gezondheid. Mediteren is een manier om stress in je lichaam los te laten. Heel bewust ademhalen en je even focussen op jezelf. Je kunt ook eens naar de bibliotheek gaan en een boek lezen. Kies je voor een boek om iets nieuws te leren of juist even aan helemaal niets te hoeven denken? Bij de bibliotheek zijn tal van boeken, zodat je niet elke keer opnieuw een boek hoeft te kopen. Beter voor het klimaat en voor je portemonnee!