Interview Moestuin Sliedrecht: Seizoensproducten en lokaal eten

Moestuin Media-Creators LQ-21Moestuin Sliedrecht (eerder: de Sociale Moestuin) zet zich al tien jaar in voor een inclusieve, gezonde en duurzame voedselvoorziening. Sofian is projectleider bij Moestuin Sliedrecht. Wij stelden hem enkele vragen over Moestuin Sliedrecht en de voordelen van duurzaam eten.

Hoe is de Moestuin Sliedrecht ontstaan?

"Tien jaar geleden is Moestuin opgericht door een paar inwoners van Sliedrecht. Het leek hen leuk als je ergens in Sliedrecht eten zou kunnen zien groeien. Zij vonden het namelijk jammer dat je dat nergens kon zien. De voorzitter en oprichter van de tuin, Mirjam, heeft samen met vertegenwoordigers uit het dorp een team opgericht om samen te kijken hoe ze dit konden vormgeven. Daar is de Moestuin uit ontstaan. Het begon als een vrijwilligerstuin maar is gaandeweg verder ontwikkeld, waardoor de tuin nu een veel breder aanbod heeft en als plek en groep flink gegroeid is!"

Waar houdt Moestuin Sliedrecht zich mee bezig?

"Het is een breed pakket waar we ons mee bezig houden, maar centraal staat het werk op de moestuin! Het is extra veel werk omdat het 100% biologisch is, dus we doen alles met de hand. Ook hebben we een team van vrijwilligers dat in Sliedrecht en omstreken tuinonderhoud doet voor bewoners en sinds kort ook ecologische vierkante meters aanlegt."

"We organiseren daarnaast maandelijks activiteiten in de Moestuin, geven taalles, organiseren workshops en we ontwikkelen lesprogramma's voor scholen. We zijn een evenementenlocatie, een groene huiskamer en we hebben een winkel waar we onze eigen producten verkopen. Daarnaast komen er elk jaar activiteiten bij door nieuwe samenwerkingen. We werken nu al veel samen met lokale partners zoals het Bonkelaarhuis, de gemeente, SOJS en Tablis Wonen (en nog veel meer). Deze vrijdag start ook een nieuw project van de moestuin: De Proeftuin! Elke vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur zijn we een lunchroom met onder andere zelfgemaakte soep en baksels."

Wat zijn de voordelen van biologisch en lokaal eten?

"Het grootste voordeel is dat het niet schadelijk is voor het milieu. Bepaalde stoffen die worden gebruikt in de industriële agricultuur kunnen schadelijk zijn voor de bodem en insecten, terwijl het op de lange termijn belangrijk is om juist samen te werken met de natuur. Je merkt dat je grond beter wordt en je planten gaan er uiteindelijk ook beter van groeien. Je krijgt meer leven, wat bijdraagt aan meer zuurstof en een gezonde en mooie omgeving. Dat groen zorgt weer voor verkoeling tijdens warme dagen, het vermindert wateroverlast en het neemt CO2 uit de lucht op. Lokaal is belangrijk omdat er dan geen transport nodig is. Je kan zien hoe alles groeit en het eten blijft extra vers. Daardoor is het nog lekkerder. Het educatieve element is ook belangrijk, bij ons kan iedereen nog zien hoe een broccoli groeit!"

Hoe creëer je bewustzijn over het belang van een duurzaam voedsel?

"Je leert alleen over de impact van een duurzame levensstijl als je op de juiste plekken komt. Educatie is daarom een belangrijk onderdeel van de Moestuin. We hebben speciale programma’s en workshops voor kinderen van basisscholen en middelbare scholen. Zo kwamen scholieren van het Griendencollege laatst langs voor een workshop oogsten, waarbij ze met zoekkaarten de groenten moesten vinden om vervolgens onder onze begeleiding te oogsten. Daarna hebben de scholieren met de groenten gekookt, en ten slotte volgens de docent mooie verslagen erover gemaakt!"

Welke producten kweken jullie op de moestuin?

"We zijn gebonden aan de seizoenen, daarom hebben we steeds andere producten in de winkel liggen. Op dit moment hebben we 15 à 20 verschillende soorten groenten. Het aanbod bestaat nu vooral uit kolen omdat het kolenseizoen is, maar we hebben ook nog tomaten, aubergines, courgettes, prei, knoflook, aardappels. Ons aanbod kan altijd verschillen, dus kijk vooral op onze social media welke groenten we hebben."

Wat doen jullie met de producten die jullie over houden?

"We hebben meestal meer groenten dan we kunnen verkopen. We doneren groente die we over hebben daarom aan de voedselbank. Soms leveren we ook aan restaurants of groenteboeren. Zelf heb ik ooit voor een festival cocktails gemaakt met courgettes en colakruid uit de Moestuin. We proberen mensen ook te inspireren om zelf aan de slag te gaan met de groenten. We organiseren bijvoorbeeld op dit moment samen met Tablis een receptenwedstrijd en we delen af en toe ook leuke recepten op onze social media."

Kan iedereen lid worden van de Moestuin?

"We hebben geen officiële leden. We zoeken altijd nog vrijwilligers, dus als je het leuk vindt om te helpen kom langs voor een kop koffie en maak een praatje. Komen om te kijken wat we doen mag ook altijd."

Wat kunnen mensen zelf doen om duurzamer te eten?

"Mijn beste tip: probeer vooral seizoensgroente te eten. In het juiste seizoen zijn groenten en fruit namelijk goedkoper, lekkerder én is de CO2-afdruk ervan kleiner. Nu zijn dat bijvoorbeeld kolen en pompoenen, maar er zijn meer seizoensproducten. Je kan altijd langskomen bij ons om te zien wat de seizoensgroenten op het moment zijn en even lekker buiten te zijn. Je kunt hier rondkijken, helpen oogsten, koffie drinken en wat groente mee naar huis nemen!"

De Moestuin Sliedrecht is te vinden aan Lijsterweg 70 of digitaal op Facebook en Instagram.