Hoe duurzaam is de buitendienst van onze gemeente?

20221102 interview gemeentewerfIn het kader van de Klimaatweek 2022 nemen we jullie vandaag mee naar onze gemeentewerf. Ook als gemeente dragen wij ons steentje bij aan een groene en duurzame toekomst. We willen tenslotte dan de mensen nog steeds trots zijn op ons mooie baggerdorp over honderden jaren. Bert Nederlof, teamleider op de gemeentewerf, vertelt over de verduurzaming op de gemeentewerf en in de buitendienst van Sliedrecht.

Wat doen we op de gemeentewerf aan verduurzaming?

"In de buitendienst zijn (bijna) al onze lichte wagens al elektrisch. Dat kent meerdere voordelen. Het is fijn dat ze geen tot weinig geluid maken. Daarnaast gebruiken ze geen brandstof en is de CO2-uitstoot daardoor nul procent. Op onze kaploods hebben we ook zonnepanelen liggen. Deze energie gebruiken we onder andere voor onze voertuigen. Als we materialen en voertuigen moeten vervangen dan kijken we altijd naar duurzame opties. Zo gaan we langzaamaan over op honderd procent duurzame gereedschappen. Denk hierbij aan handgereedschap en bladblazers bijvoorbeeld. Het is zonde om nu al nieuw materiaal aan te schaffen als deze nog goed werken. Op den duur willen we helemaal over zijn op duurzame apparaten."

Hoe verloopt de afvalinzameling in Sliedrecht?

"Sliedrechters kunnen goed hun afval scheiden. Over het algemeen komen we weinig vervuiling van de fractie PBD, GFT en Papier tegen tijdens het inzamelen van dat afval. Wij noemde dat grondstoffen. Daarnaast kunnen mensen terecht in de milieustraat op de gemeentewerf. Ook hier gaat het hartstikke goed met het inzamelen van grofvuil. Door heel Sliedrecht hebben we verschillende prullenbakken staan. Deze worden regelmatig geleegd. Tijdens het legen van de prullenbakken en het inzamelen van het afval stimuleren we onze medewerkers om de voertuigen, waar mogelijk, uit te zetten. We doen ons best om zo milieuvriendelijk als mogelijk te werken."

Op welke zaken bezuinigt de buitendienst van Sliedrecht voor het klimaat?

"Vanaf 1 november staan we weer klaar om te strooien. We proberen in Sliedrecht minimaal te strooien om zo min mogelijk het milieu te belasten. Natuurlijk moeten wegen wel bereikbaar zijn en moeten er geen ongelukken gebeuren. Zo doen we niet aan preventief strooien, maar curatief. Dat betekent dat we pas gaan strooien als het echt noodzakelijk is. We proberen zo snel en effectief mogelijk om te gaan met meldingen die binnenkomen. Voor snoeien geldt hetzelfde. We doen als het ware een stapje terug. We snoeien alleen wat nodig is en denken daarbij ook aan onze natuur. Zo brengen we inheemse planten terug, zaaien we bloemen en zorgen we voor biodiversiteit." 

Hoe kijken jullie naar de volgende generatie en de toekomst van duurzaam Sliedrecht?

"In Sliedrecht hebben we natuurlijk het NME-centrum (Natuur- en Milieueducatiecentrum): De Hooizolder. Het is mooi om te zien dat we kinderen al op jonge leeftijd zoveel over de natuur en het klimaat kunnen leren. Veel mensen weten niet dat het NME-centrum onderdeel is van de gemeente Sliedrecht. Op deze manier helpen we basisscholen bij het natuuronderwijs. Bijvoorbeeld met themalessen en milieulessen. Hiermee willen we ook bewustzijn creëren bij de volgende generatie. Ook zij moeten uit Sliedrecht halen wat er in zit!"

Wat wil je inwoners van Sliedrecht als tip meegeven?

"Ik hoop dat inwoners hun afval goed blijven scheiden om zo min mogelijk restafval over te houden. Zo kun je als je naar de supermarkt gaat het beste herbruikbare zakjes en tassen meenemen. Uiteindelijk wordt afval in de toekomst steeds duurder en proberen we als gemeente te besparen waar het kan. We hopen daarnaast ook op begrip voor onze veranderende manier van werken. Samen bouwen we aan een groen en duurzaam Sliedrecht!"