Ulu Camii Moskee Sliedrecht
"Ik vind vooral het sociale stukje, het klaar staan voor anderen en ze blij maken, het leukste om te doen!" – Rasim Kara
Rasim (Ulu Camii Moskee Sliedrecht)
In het hart van Sliedrecht bevindt zich de moskee Ulu Camii. Het Islamitische gebedshuis wordt regelmatig bezocht en vooral op vrijdag zijn er veel mensen voor een gebedsmoment. Iedereen is welkom in de moskee. Ook niet-leden van de moskee mogen gewoon naar binnen. De moskee wordt gerund door een team bestaande uit vrijwilligers.
Al jaren zit vrijwilliger Rasim Kara in het bestuur van de moskee: Ulu Camii aan de P.C. Hooftlaan in Sliedrecht. Als vrijwilliger zet Rasim zich in voor alle hand-en-spandiensten rondom de moskee. Van klussen tot aan de administratieve taken en van aanspreekpunt zijn tijdens de lessen van de imam tot aan het vervangen van de imam als hij vrij is. Elke dag is Rasim weer terug te vinden in de Sliedrechtse moskee.
Rasim is geboren en getogen in Nederland en heeft een Turkse achtergrond. "In 1974 is mijn vader samen met mijn oma, broers en zussen naar Nederland verhuisd. Later is mijn moeder ook hierheen gekomen, maar zij is helaas overleden. Mijn vader zat jaren lang in het bestuur van Ulu Camii. Afgelopen april is mijn vader weer terug naar Turkije verhuisd. Een lastig besluit na 43 jaar hier werken."
Op de huidige plaats van Ulu Camii stond vroeger een oude school, die werd gebruikt als moskee. Het bestuur besloot destijds om het schoolgebouw te kopen en hier een nieuw gebouw te bouwen. In 2000 werd het schoolgebouw afgebroken. "Alles werd betaald vanuit vrijwillige giften. Daardoor zijn we pas in 2004 gestart met verbouwen. De officiële opening vond pas in 2006 plaats. Ik heb in die tijd veel geholpen met de verbouwing, omdat we alles zelf moesten doen. Ik doe eigenlijk alles voor onze moskee. Voor vragen komen mensen altijd naar mij toe." De meeste bestuursleden zijn nog jong en nieuw. Ze staan altijd klaar als dat nodig is. "Ik ben er dankbaar voor."
"Sinds vorig jaar ben ik voorzitter van de moskee geworden. Samen met 8 andere bestuursleden vorm ik het bestuur. De hoofdvestiging van onze stichting zit in Den Haag. Zij bepalen hoeveel bestuursleden er moeten zijn. Dit moet altijd een oneven aantal zijn en één reserve lid. Ons bestuur bestaat totaal uit 10 leden, waarvan 1 reserve lid. De helft is man en de helft is vrouw. Als er wat georganiseerd moet worden dan helpen zij bij bijvoorbeeld de Fancy Fair of de catering. Ze staan altijd klaar voor mij!"
Elke vrijdag is er een gebed in de moskee. "Je kunt dit vergelijken met de kerkdienst op zondag voor de christenen. De imam gaat dan de 'minbar' op en houdt dan een actuele preek. Hij krijgt deze vanuit de vestiging in Den Haag. Als de imam vrij is dan neem ik het gebed wel eens over. Daar heb ik voor geleerd. Ik heb het al een aantal keren overgenomen, maar het blijft spannend. Ik moet het gebed dan in het Arabisch en in het Turks doen. Dat is niet makkelijk."
Naar verwachting zal er volgend jaar in april of mei 2023 weer een Fancy Fair georganiseerd worden door de moskee. "Dat is de hele dag gezellig eten en drinken. Voor kinderen zal er een speelkussen zijn. We geven dan ook rondleidingen door de moskee. Deze zijn voornamelijk bedoeld voor niet-moslims, want voor hen is het nieuw. Voor bezoekers is het een verrassing om binnen te kijken. Twee jaar geleden is alles vernieuwd."
De moskee kent ongeveer 150 leden, waarvan het grootste gedeelte Turks is. "Iedereen is welkom in Ulu Camii. Je hoeft geen lid te zijn van de moskee om binnen te kunnen komen. Er zijn ook vaak Marokkaanse, Soedanese, Syrische en Somalisch nationaliteiten te vinden in onze moskee. Ook zij komen voor gebed. De meeste mensen die hier komen ken ik. Ik vind vooral het sociale stukje, het klaar staan voor anderen en ze blij maken, het leukste om te doen!"
Ook Rasim kan wel wat extra hulp gebruiken. Lijkt het je wat om de gemeenschap te helpen? Neem contact op met de organisatie via het e-mailadres: hdvsliedrecht@vakif.nl.