Philadelphia Zorg, woonlocatie De Blauwe Lis
''Voor de meeste bewoners ben ik 'begeleidster', maar voor Leontyne ben ik echt haar vriendinnetje.'' – AnneMieke Kornet.
AnneMieke (Philadelphia Zorg)
Ter ere van de Sliedrechtse vrijwilligers bijt AnneMieke Kornet (64) de spits af met haar ervaring als vrijwilligster bij Stichting Philadelphia. Philadelphia ondersteunt mensen met een beperking bij het leiden van hun eigen leven. Iedere woensdagavond met zwemmen, tijdens uitjes en zodra er iets te vieren valt staat AnneMieke klaar voor de 30 bewoners van woonlocatie De blauwe Lis.
''Mijn passie? Ze blij maken!'' AnneMieke, die voorheen 38 jaar als pedicure heeft gewerkt en 17 jaar zwemles heeft gegeven aan kinderen met een beperking, moest wegens familieomstandigheden stoppen met haar 'betaalde functies'. Door Leontyne is AnneMieke weer aan de slag gegaan met hetgeen waar haar hart ligt.
"Leontyne is één van de bewoners en - tot ze begeleid ging wonen - was ze mijn buurmeisje. Doordat ik regelmatig bij Leontyne op de koffie ging kwam ik in contact met de organisatie van Philadelphia en ben ik hier terecht gekomen als vrijwilligster. In het dagelijks leven ben ik zelf altijd erg gehaast, alles moet vlug en snel. Hier probeer ik mee te gaan in de wereld van de bewoners. Daar moet ik veel geduld voor hebben en dat voelt prettig. Ik heb het altijd al fijn gevonden om mensen te helpen, maar hier helemaal. Ze zijn altijd zo blij om me te zien.''
Regelmatig worden er activiteiten georganiseerd op De Blauwe Lis. Enkele voorbeelden zijn het jaarlijks terugkerend evenement 'Maak je droom waar' in Utrecht, De Blauwe Lis BBQ, feestjes in de Anne de Vries school, bingoavonden, feestjes in De Lockhorst of één keer per jaar met elkaar op vakantie gaan. ''Tijdens de bingoavonden speelt er vaak ook een bandje. Laatst zei het bandje tegen mij: Dit zijn de leukste avonden. Tijdens avonden voor mensen zonder beperking komt het vaak traag op gang, maar hier is het vanaf minuut één feest.''
Gelukkig mag het allemaal weer! ''De coronaperiode is erg heftig voor ze geweest. Ze mochten geen bezoek van familie of vrienden ontvangen en hadden geen contact met de bewoners van een andere verdieping. Met name de bewoners die begrepen wat er gaande was waren erg angstig om ziek te worden. Dat heeft een behoorlijke impact gemaakt.''
Naast deelnemen aan alle leuke uitjes in de weekenden zijn de bewoners, meestal 2 á 3 dagen per week, druk met werk of dagbesteding. Vanuit hun eigen appartement worden zij gebracht of gehaald naar bestemming. Na het werk wordt er gekookt of gebakken in de gezamenlijke woonkamer.
''Zolang ik kan blijf ik dit werk doen. Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend. Er wordt echt op je gerekend. Mijn taak is om het ze naar de zin te maken, dat is toch heerlijk?'' Dat AnneMieke veel energie haalt uit haar vrijwilligersbaan is duidelijk.
Sinds corona zijn er veel vrijwilligers gestopt. Lijkt het je iets om ook wat voor deze mensen te kunnen betekenen? Dan ben je van harte welkom. Neem contact op met de organisatie via: www.philadelphia.nl.