Baggermuseum Sliedrecht

"Je ontmoet veel mensen hier en dan heb je een hele middag pret met die gasten." – Remco van der Ven

_Nationaal Baggermuseum-1Remco, Bas, Cees en Ton (Nationaal Baggermuseum)

Aan de Molendijk in Sliedrecht bevindt zich het Nationaal Baggermuseum. Een uniek museum voor jong en oud, waar men kennis kan maken met de geschiedenis van het baggeren. In het museum is van alles te vinden: van opgebaggerde voorwerpen tot oude prenten en van kanonskogels tot tekeningen en foto's. Bezoekers worden rondgeleid door verschillende vrijwilligers.

In het Baggermuseum in Sliedrecht zetten Remco, Bas, Cees en Ton zich samen met ongeveer 30 andere vrijwilligers in voor bezoekers van het museum. Het doel van het Baggermuseum is om mensen meer te leren over de historie en achtergrond van de baggerwereld. De heren hebben stuk voor stuk een bak aan kennis en ervaring binnen de baggerindustrie. Ze delen hun verhalen van vroeger graag met bezoekers.

In 1961 werd het Baggermuseum geopend in Sliedrecht. Inmiddels is het museum al een aantal keer verhuisd van locatie. "Aangezien de baggercollectie zo groot werd zijn we uiteindelijk verhuisd naar deze locatie. Dit is het voormalige huis van Tante Toos (Toosje Volker). Zij was één van de leden van de familie Volker, de grondlegger van de baggerindustrie. Het huis werd geschonken aan de Stichting Nationaal Baggermuseum die al sinds 1976 bestaat. De overdracht was onder één voorwaarde: dat hier de baggergeschiedenis van het verleden en heden getoond zou worden", vertelt Remco.

Remco zit in het bestuur en leidt bezoekers rond door het museum. "We hebben allemaal een taak in het museum. Cees is het hoofd van de technische dienst en Bas zorgt ervoor dat alles werkt, denk daarbij aan de computers, printers en allerlei technische vragen. Bas heeft dit zichzelf aangeleerd toen hij vroeger als kapitein op een schip werkte", vertelt Ton, die koffiedrinken en bezoekers ontvangen het leukst vindt.

"Het vrijwilligerswerk in het Baggermuseum is goed voor je sociale contacten. Je voelt je goed bij dit werk en je leven is op die manier nog een beetje interessant. We krijgen er ook een belastingvrije vergoeding voor. Je ontmoet veel mensen hier en dan heb je een hele middag pret met die gasten. Er komt hier van alles en nog wat. We passen de rondleiding aan op de wensen van de bezoeker. We zijn nog bezig om meer verhalen vast te leggen en te digitaliseren met QR-codes", vertelt Remco.

Volgens Cees komen er vaak mensen die verschillende musea bezoeken door middel van de museumjaarkaart. Cees vertelt met een grote glimlach op zijn gezicht; "Dan komen ze hier en weten ze niks van de baggerwereld. Dan denken ze dat het hier ook een 'zooitje' is. Ze vinden het dan echt fantastisch wat ze hier zien en horen."

Het Baggermuseum geeft regelmatig lezingen door heel Nederland, zoals: 'De Wondere Wereld van Waterbouw'. Ook in het museum zijn er verschillende lezingen bij te wonen. "We laten dan heel veel foto's zien. Er staan weer een hoop lezingen op de planning. Rotterdam, Oostvoorne, Hoek van Holland, Rotary Clubs, Hof van Sliedrecht en Brandwijk. We vertellen dan over de baggerindustrie, hoe het met handwerk begon tot de meest moderne windmolenparken op zee", vult Remco aan.

Het museum heeft een oude stoom baggermolen van wel bijna 90 jaar oud in de rivier liggen. Daar zijn de heren het meest trots op. "Dit is een stukje beleving wat veel mensen interessant vinden. Denk bijvoorbeeld aan hoe die mensen aan dek verbleven met een stoomleiding door die kleine kooien heen", legt Ton uit. Daarnaast is er voor bezoekers een mogelijkheid om in de Bagger Praktijk Tuin te spelen. Daar kunnen ze zelf uitzoeken hoe het baggeren werkt.

Het Nationaal Baggermuseum Sliedrecht is hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers die het verhaal van de Nederlandse baggerindustrie levend houden. Iedereen is welkom! Er is plek voor gastvrouwen, mensen die mee willen helpen bij de collectieregistratie, het onderhoud of rondleiden van bezoekers. Heb jij interesse? Dan kun je contact opnemen via het e-mailadres: administratie@baggermuseum.nl.

collage Baggermuseum