Asbestverwijdering

Laat u asbest verwijderen door een bedrijf? Dan heeft u meestal een sloopvergunning/vergunning asbestverwijdering nodig. Wilt u asbest verwijderen uit uw eigen woning? Dan moet u een sloopmelding doen.

Asbest komt voor op veel plaatsen in de natuur. Vroeger werd asbest veel gebruikt in gebouwen. Bijvoorbeeld in vloerbedekking, golfplaten en wand-, plafond- en gevelbekleding. Want asbest is sterk, slijtvast, bestand tegen zuren en logen. Het werkt isolerend en de verwerkingskosten zijn laag. Maar als asbest breekt of afbrokkelt komen er vezels in de lucht vrij. Bij inademen hiervan kunnen deze vezels op termijn kanker veroorzaken. Daarom mogen we geen asbest meer toepassen in Nederland. En als u asbest wilt verwijderen, heeft u toestemming nodig van de gemeente.

Vergunning asbestverwijdering door bedrijven

Laat u asbest verwijderen door een bedrijf? Dan heeft u hiervoor een sloopvergunning/vergunning asbestverwijdering nodig. Deze vergunning is alleen voor het verwijderen van asbest. Het gaat dus niet om bouwkundig sloopwerk. In de praktijk komt het vaak voor dat alleen asbesthoudende onderdelen verwijderd moeten worden. Zoals dakgolfplaten, standleidingen, beplating en vloerbedekking. Met de vergunning asbestverwijdering hoeft u dan niet het hele traject voor een sloopvergunning te doorlopen.

Sloopvergunning asbestverwijdering aanvragen

Een sloopvergunning asbestverwijdering vraagt u aan via het Omgevingsloket online [met link]. We publiceren uw aanvraag op de gemeentepagina in Het Kompas. We toetsen uw aanvraag aan de gemeentelijke bouwverordening. Daarna hoort u binnen 4 weken of u de vergunning asbestverwijdering krijgt. Pas dan mag u starten met de sloopwerkzaamheden.

Asbest verwijderen uit uw eigen woning

Wilt u asbest verwijderen uit uw eigen woning? Dan moet u een sloopmelding doen voor het verwijderen van asbest. Een sloopmelding is alleen voor particulieren. Bedrijven moeten altijd een sloopvergunning aanvragen.

Sloopmelding voor het verwijderen van asbest

Wilt u een sloopmelding doen? Vul dan het aanvraagformulier Meldingsplichtige verwijdering van asbest (pdf, 197 kB) in.

Sluit de volgende stukken bij:

  • een duidelijke situatieschets van de ruimte(n) waarin wordt gesloopt
  • een omschrijving van de te slopen materialen en de bevestigingswijze
  • een aanduiding van de hoeveelheid te slopen asbest
  • een omschrijving van de voorgenomen sloopwijze

U stuurt het ingevulde formulier naar:

Gemeente Sliedrecht
T.a.v. Afdeling ROBM
Postbus 16
3360 AA Sliedrecht

Binnen 8 werkdagen hoort u of u het asbest mag verwijderen. We adviseren ook hoe u dit veilig kunt doen. Een sloopmelding voor het verwijderen van asbest is gratis.