Streven om in eerste kwartaal 2025 proefproject te starten met buurtagenda

Denken in mogelijkheden, buurtreporters inschakelen en duidelijke afspraken maken. Tijdens het tweede dorpsgesprek op maandagavond 16 december in de brandweerkazerne is samen met inwoners en maatschappelijk organisaties besproken hoe in Sliedrecht buurtagenda’s kunnen worden opgesteld. De 50 deelnemers kwamen met originele ideeën.

De gemeente Sliedrecht streeft ernaar om in het eerste kwartaal van 2025 te starten met een proefproject voor de buurtagenda. De Staatsliedenbuurt is tijdens het tweede dorpsgesprek aangedragen als suggestie om mee te beginnen.

Tweede dorpsgesprek op 16 december 2024

Wat is een buurtagenda?

De gemeente Sliedrecht wil vanaf 2025 gaan werken met buurtagenda’s. In een buurtagenda staan de belangrijkste verbeteringen voor een buurt. De bewoners, ondernemers, organisaties en gemeente bepalen samen wat het meest belangrijk is. Zij voeren ook samen de verbeteringen uit. Daarom is het belangrijk dat iedereen zich goed voelt bij hoe de buurtagenda wordt aangepakt.

Bij het eerste dorpsgesprek op zaterdag 19 oktober 2024 zijn de wensen en meningen van deelnemers opgehaald. Tijdens het tweede dorpsgesprek op maandagavond 16 december 2024 presenteerde de gemeente op basis van de uitkomsten van het eerste dorpsgesprek een plan voor het maken van buurtagenda’s. Het doel van het tweede dorpsgesprek was om het voorlopige plan van aanpak concreter te maken.

Dankzij het enthousiasme van deelnemers ontstonden originele ideeën. Gesproken is over de inzet van buurtreporters. Dit zijn inwoners die verhalen uit de buurt optekenen om zo te weten wat er speelt. Daarnaast werd genoemd dat ontmoetingen bijdragen aan verbinding. Als de gemeente helpt bij het faciliteren van deze ontmoetingen – bijvoorbeeld door een ruimte of een kopje koffie beschikbaar te stellen – wordt de drempel voor inwoners lager om te komen en bij te dragen aan de agenda van de buurt.

Welkomstwoorden

Het tweede dorpsgesprek, waarbij zo’n 50 mensen aanwezig waren, begon met een welkomstwoord van burgemeester Jan de Vries en wethouder Cees Paas.

Tweede dorpsgesprek op 16 december 2024

Vervolgens gaven de gespreksbegeleiders uitleg over de invulling van de avond. Tijdens deze uitleg ontstond er een gesprek tussen deelnemers en wethouder Paas over de mate van invloed die inwoners hebben op de buurtagenda’s, over het vertrouwen tussen inwoners en gemeente en zorgen rondom lopende projecten van omwonenden.

Ruimte voor kritische vragen

Wethouder Paas nam ruim de tijd om in te gaan op de vragen. Paas vertelde dat de buurtagenda’s geschikt zijn om allerlei onderwerpen in op te nemen, maar dat de buurtagenda niet bedoeld is als belangenbehartiging bij een specifiek project, zoals bijvoorbeeld de herontwikkeling van de brandweerkazerne.

Vervolgens gingen de aanwezigen met elkaar in gesprek over zes thema’s. Iedereen mocht vrij bewegen tussen de verschillende thema’s. Aan het einde van de avond werd er samengevat. Ondanks kritische geluiden zijn we met een positief gevoel uit elkaar gegaan.

Vervolg

Met de inbreng van het tweede dorpsgesprek gaan we verder aan de slag. We hopen nu voldoende informatie te hebben om in het eerste kwartaal van 2025 samen met de deelnemers van de dorpsgesprekken een pilot te starten.

Vragen? Mail Jesse Koppelaar van de gemeente Sliedrecht via j.koppelaar@sliedrecht.nl.

Tweede dorpsgesprek op 16 december 2024