Stemmen met visuele beperking

Op 15 maart 2023 zijn de verkiezingen Provinciale Staten en Waterschappen. Sliedrecht is één van de gemeentes in Nederland waar mensen met een visuele beperking zelfstandig kunnen stemmen. Dit gebeurt met behulp van een mal met audio-ondersteuning. Het stembureau in Sliedrecht waar mensen met een visuele beperking zelfstandig kunnen stemmen is in het gemeentekantoor aan de Industrieweg 11 te Sliedrecht.

Waarom zelfstandig stemmen?

Als u een visuele beperking hebt, hebt u het recht om zelfstandig, met behoud van het stemgeheim, uw stem uit te brengen. Net als ieder ander in Nederland. Zelfstandig kunnen stemmen is een belangrijk onderdeel van het VN-verdrag Handicap dat Nederland in 2016 heeft ondertekend. Het recht om uw stem in het geheim te kunnen uitbrengen is bovendien vastgelegd in de Kieswet.

Hoe werken de stemmal en de soundbox?

Het stembiljet wordt in een speciaal ontwikkelde mal met gaatjes gelegd. Via de soundbox met koptelefoon krijgt u te horen welke partijen en kandidaten op de lijst staan. U hoort ook het nummer van de gewenste partij en van de kandidaat op wie u wilt stemmen. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. De juiste kandidaat vindt u door, onder de gewenste partij, gaatjes te tellen. Met het potlood maakt u het gewenste vakje rood.

Op de website van de Rijksoverheid staat een video met uitleg hoe de stemmal werkt.

Ook mensen met een visuele beperking die niet in Sliedrecht wonen, kunnen in één van de deelnemende gemeenten hun stem uitbrengen. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de oogvereniging.